HTML

Társadalompolitikai Tagozat

Friss topikok

  • vomit: egy korabbi interju dr. balogh zoltannal data.hu/get/3216431/Dr.Balogh.Zoltan._Hevizi_to_2008-12-2... (2011.02.28. 21:25) Nyicsevó?
  • zsuko: Az MSzP-nek nincs is Társadalompolitikai tagozata. Czöndör úr pedig nem is MSzP tag. Ami a nyugdíj... (2010.11.01. 09:24) Abba kell hagyni a hisztéria keltést
  • v. jókormányzósember: Becses Barátaim! Meg van írva: Semmi rothadt beszéd a ti szátokból ki ne származzék, csak mi hasz... (2010.07.21. 10:04) 2010_07_02_Lássunk tisztán.doc

Linkblog

Abba kell hagyni a hisztéria keltést

2010.10.28. 10:06 Társadalompolitikai Tagozat

Abba kell hagyni a hisztéria keltést
 
A magyar kormány most kármentést végez. Abba kell hagyni a hisztéria keltést. Az állami nyugdíjkasszába vissza kell kerülnie annak, ami oda tartozik. Az ezermilliárdos veszteséget már megfizettük, amit nem kellene tovább növelni.
Az emberek hiszékenységére és tévhitekre alapozott volt az 1997-ben megszületett, a magánnyugdíjpénztárakról szóló LXXXII. törvény. Miközben a törvény kezdeményezői maguk is tisztában voltak azzal, hogy az egész rendszer a globális pénzpiaci spekuláció terméke, ennek ellenére elfogadták a Világbank javaslatát ennek hazai bevezetésére. A kezdeményezőket az sem zavarta, hogy Chilében eddigre már kiderült eredménytelensége, és az sem, hogy a magyar nyugdíjrendszer szakértői, a Magyar Tudományos Akadémia bizottságai, a szakszervezetek, a nyugdíjas szervezetek, a Nyugdíjbiztosítási Önkormányzat, a Magyar Pénztárszövetség, számos nemzetközi szervezet, vezető nemzetközi aktuáriusok, de a hazai közvélemény is tiltakoztak különböző fórumokon ennek bevezetése ellen.
Bevezetése előtt a magyar nyugdíjkassza egyensúlyban volt. Ezt az egyensúlyt billentette meg a nyugdíjjárulék egy részének elvonása a magánpénztárak javára. Ennek az eredménye 12 év alatt 3700 milliárd forint államadósság, a 13. havi nyugdíj megvonása és a nyugdíjkorhatár 65 évre emelése.
A magánnyugdíjpénztárba belépett tagok, ha visszatérnek az állami rendszerbe, akkor ők is (egyéni számláik beszámításával) megkapják a százszázalékos nyugdíjat, ami az életkeresetük és a munkában töltött éveik szerint kerül kiszámításra, vagyis arányos lesz a befizetett járulékaikkal.
Természetesen semmi kifogásunk nincs azok ellen sem, akik a jelenlegi rendszerben akarnak maradni, de az ellen határozottan tiltakozunk, hogy bárkit arra kényszerítsenek, amit nem önként választott. Nem vetjük el az öngondoskodás eszméjét, amit ajánlunk mindazoknak, akiknek van megtakarítható jövedelmük, amit az önkéntes nyugdíjpénztárakba befizethetnek és amely megtakarítás felett nyugdíjba vonulásukkor szabadon rendelkezhetnek.
Meggyőződésünk, hogy a most megteremtett szabad választás lehetősége a nyugdíjrendszerek között mindenki számára lehetővé teszi, hogy a jobb megoldást válassza önmaga számára. Miközben üdvözöljük ebben a tekintetben a kormány jelenlegi lépéseit, természetesen elvárjuk, hogy mihamarabb ismertesse átfogó koncepcióját a nyugdíjrendszer továbbfejlesztése ügyében és a visszalépők magánnyugdíjpénztári befizetéseinek sorsát  illetően.
 
 
Budapest, 2010. október 27.
 
Az MSZP Társadalompolitikai Tagozata ügyvivő testülete nevében
 
Czöndör Gyula elnök
30 9343 990
 

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tarsadalompolitikaitagozat.blog.hu/api/trackback/id/tr352404614

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zsuko 2010.11.01. 09:24:33

Az MSzP-nek nincs is Társadalompolitikai tagozata. Czöndör úr pedig nem is MSzP tag.
Ami a nyugdíjrendszert illeti, a korábbinak éppen akkor lehet, nem egyensúlyi gondjai voltak, mert előtte kényszerből megemelték a járulékot. A legnagyobb gond az állam által uralt nyugdíjrendszerrel éppen az, hogy a politikusok homokozójává válik óhatatlanul. A kósza igérgetések terepévé, ami miatt rendszeresen tévútra (populista útra) viszi az egész, de leginkább a gazdaságpolitikát is.
Ez ellen egyedüli orvosság, ha kikerülhetneonnét, és simán az ország lakosságának kockázatközösségére épülő biztosítási renszerré válhatna. Csakhogy, ez akkora hatalmas embertömeget érintene, ha saját önkormányzata is lenne, hogy ezzel a politika már nem tudna kénye-kedve szerint bánni, sőt nagyon erős befolyása lehetne magára a politikára. Ezért ezt nyilván nem fogja akarni egyetlen politikai erő sem.
Marad tehát a politikai homokozó és az ott zajló gusztustalan játék a nyugdíjasok, és a korhatárhoz közel állók szavazataiért.
A kiút valóban egyedül az öngondoskodás széles körben való elterjedése lehetne, az erre képtelenek (és rendszerint szavazni sem járók) állami gondoskodásának elkülönült, adópénzből való megoldása.
Szeintem.
Ennek az ál tagozatnak a megnyilvánulásait pedig a helyén kezelni. Gerilla módszerekkel operáló szélsőbalos csoportocska, akik a megmondóember szerepében tetszelegnek.
süti beállítások módosítása